Shiba fokkers aangesloten bij NVAI opgelet: op 24 april a.s. wordt er een fokkersoverleg georganiseerd waarbij we graag de volgende zaken willen bespreken:

 • Hoe willen we omgaan met niet verplichte oogonderzoeken en hun resultaten? Bijvoorbeeld glaucoom onderzoek, is geen verplicht onderdeel van de ECVO, maar een uitslag hierop is bij de NVAI reden om een dekking met een hond met een uitslag op glaucoom als ‘niet volgens Fokreglement’ aan te merken. Is dit hoe we het willen? Indien de uitslag ‘niet vrij’ is met de gradatie gering of middelmatig, zou het dan niet geoorloofd moeten zijn om te kruisen met een hond die wel vrij is van glaucoom?

 • MPP, hoe gaan we om met het feit dat het iris-iris aspect nu anders dan voorheen gedocumenteerd wordt op het ECVO formulier? Willen we dit gaan behandelen zoals distichiasis, dus een vrije hond met een niet vrije hond kruisen is geoorloofd? In het fokreglement van de Nippon Inu staat het als volgt beschreven:

  "Oogafwijkingen zoals genoemd op het ECVO formulier.

  • Een ouderdier met de afwijking distichiasis, anders dan “ernstig”, mag voor de fok worden ingezet in combinatie met een ouderdier dat distichiasis vrij is.
  • Een ouderdier met de afwijking MPP Iris-Iris mag voor de fok worden ingezet in combinatie met een ouderdier dat MPP vrij is.
  • IridoCorneale Hoek Abn. in de ernstige vorm. Een ouderdier met een lichte of milde vorm mag ingezet worden voor de fok in combinatie met een ouderdier dat vrij is."
  Wat vinden we van het idee om dit zo over te nemen in het fokreglement van de NVAI?

 • Gangliosidosis, hoe schatten we het gevaar in dat we het in onze lijnen hebben zitten? Testen of niet testen is de vraag.

Doel van de bijeenkomst is om tot een besluit te komen over (één of meerdere van) de drie onderwerpen, zodat eventuele wijzigingen doorgevoerd kunnen worden in ons Shiba fokreglement. We hopen op jullie opkomst en mening in deze zaken.

Evelien Konstapel en Nancy van Rattingen-Schenkhuizen

Waar: Huis van Eemnes, Noordersingel 4, 3755 EZ Eemnes (telnr. 035 53 11 887)
Wanneer: vrijdag 24 april a.s. om 20.00 uur